Yaz Neşesi etkinlikleri Kandıra'da devam ediyor

11 Temmuz 2021 Saat: 18:44
Yaz Neşesi etkinlikleri Kandıra'da devam ediyor
Kandıra Bezi’nin yüzlerce yıllık yolculuğu Büyükşehir tarafından düzenlenen ‘Yaz Neşesi’ etkinliğinde anlatılırken Keten Bezi’nden gelinlik de dikkat çekti

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Yaz Neşesi’ etkinlikleri Kandıra Cebeci Sahili’nde programla devam etti. Yaz boyunca devam edecek etkinlikler Kocaeli’nin 12 ilçesinde de gerçekleştirilecek. Kandıra’da düzenlenen etkinliğin en dikkat çekici ayrıntısı 2 bin yıllık geçmişe sahip Kandıra Bezi’nin işlendiği 100 yıllık çıkrık oldu. Keten bezinden gelinlik de ilgi çekti.

ÇOCUK TİYATROSU’YLA EĞLENDİLER
Etkinlikte, Çocuk Tiyatrosu da eğlenceli dakikalar yaşattı. Aileleriyle birlikte hazırlanan sahne önünde yerlerini alan çocuklar tiyatronun keyfini doyasıya çıkardılar. Büyükşehir Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na bağlı olan şube müdürlükleri de kendi çalışma alanlarıyla ile ilgili alanda atölye çalışmaları gerçekleştirdi. Palyaçolar, jonglörler ve sokak oyunları ise çocukların neşesine neşe kattı.

BÜYÜKŞEHİR ÇALIŞMALARI TANITILDI
“Kocaeli’de Yaz Neşesi, Sen de Gel” başlığı ile düzenlenen etkinliklerin Kandıra etabında, Kültür Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Müzeler, Yaygın Eğitim Şube Müdürlüğü (KO-MEK), Şehir Tiyatroları, Turizm ve Doğal Yaşam Alanları ve Kültür Sanat ve Konservatuvar Şube Müdürlüklerinin atölyelerinden oluşan stantlar kuruldu. Stantlarda kültürel ve sosyal çalışmalar ile proje ve etkinlikler tanıtıldı.

KO-MEK STANTLARINA İLGİ YOĞUN OLDU
Vatandaşlar, Halk Üniversitesi KO-MEK’in stantlarına yoğun ilgi gösterdi. KO-MEK Çocuk Oyun Odası Atölyesi’nde çocuklara bilek yapımı öğretildi. Çocuklar daha sonra bu alanda renkli boncukları birleştirerek kendilerine bileklik yaptı. Ayrıca ebru standında ebru yapan çocukların neşesi görülmeye değerdi. Yetişkinler ise Dekoratif El Sanatları Atölyesi’ne ilgi gösterdi. Ahşap Boyama, tel kırma ve makrome yapımını izleyen vatandaşlar, uygulama yapma fırsatı yakaladı.

2 BİN YILLIK KANDIRA BEZİ KO-MEK’TE YAŞATILIYOR
Öte yandan Kandıra etkinliklerinde kurulan KO-MEK standının en gözde atölyesi ise hiç kuşkusuz Yöresel El Sanatları Atölyesi oldu. Bilindiği gibi, KO-MEK, 2 bin yıllık geçmişe sahip Kandıra Bezini, verdiği eğitimle yaşatmaya çalışıyor. Yöresel El Sanatları Atölyesi’ndeki Kandıra Bezi Dokuma Tezgâhında usta öğreticiler tarafından Kandıra Bezi dokundu. Kandıralılar yörelerine ait olan kültürel değerin KO-MEK’te yaşatılıyor olmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, özellikle çocuklarının bu geleneği öğrenmelerini istediklerini ifade etti.

100 YILLIK ÇIKRIK KO-MEK STANDINDA
Bunun yanı sıra yıllar önce ketenin ham halini ipliğe dönüştüren alet olan 100 yıllık bir çıkrık da KO-MEK standında sergilendi. Günümüzde çözgü makinelerinin yaptığı işi tek başına yapan 100 yılık çıkrık vatandaşların ilgisiyle karşılandı.

KÂĞIDIN YÜZLERCE YILLIK YOLCULUĞU
Diğer yandan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak hizmet veren SEKA Kâğıt Müzesi’nin El Yapımı Kâğıt atölyesinde ziyaretçilere, kâğıdın üretim aşamaları tüm detaylarıyla anlatılırken, geri dönüşüm yöntemi ile kendi kâğıtlarını yapma imkânı da verildi. Geri dönüşüm yöntemi ile kendi kâğıtlarını yapan ziyaretçiler SEKA Kâğıt Müzesi hakkında da bilgilendirildiler. Kocaeli Bilim Merkezi Kocaeli Yaz etkinliklerinde Robotik Sergi standı ve Ressam Robot Atölyesi ile yerini aldı. 7’den 70’e herkesin ilgisini çeken Robotik sergisinde 3 Boyutlu yazıcı ve objeler, insansı robotlar ve bilim merkezinde tasarlanan Robotik sistemler yer aldı. Ressam Robot Atölyesine katılan minikler ise bardak, motor ve kalemleri kullanarak resim yapan robotlar ortaya çıkardı.

YEREL SANATÇILAR PERFORMANS SERGİLEDİ
Öte yandan yerel sanatçılar Büyükşehir Belediyesi’nin yaz neşesi etkinliklerinde seyircileri ile buluştu. Kocaelili yerel müzisyenler performanslarıyla müzik sevenlerin karşısında olmanın mutluluğunu yaşadı. Vatandaşlar ise seslendirilen şarkılara hem alkışları hem de danslarıyla eşlik etti.







YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız