Kocaeli'de 1,5 yıl sonra yüz yüze eğitim başlıyor

27 Ağustos 2021 Saat: 21:17
Kocaeli'de 1,5 yıl sonra yüz yüze eğitim başlıyor
Kocaeli genelinde 403 bin 281 öğrenci, 26 bin 795 öğretmen, 423 okulda eğitim ve öğretime 1,5 yıl sonra yüz yüze başlıyor. 6 Eylül’de başlayacak olan eğitim ile ilgili tüm ayrıntılar belli oldu.

Pandemi nedeniyle 1,5 yıldır ara verilen eğitim ve öğretim bu yıl yüz yüze yapılacak. 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı için okullarda pandemi kurallarına göre hazırlıklar başladı. Kocaeli genelinde 12 ilçede Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kamu ve özel okul olmak üzere toplam 1169, Milli Eğitim Bakanlığı dışı 254 olmak üzere toplam 1423 okul, eğitim ve öğretime 6 Eylül’de başlayacak. Anaokulu ve birinci sınıfa giden öğrenciler için 1 Eylül’de okullar açılacak. Okullarda pandemi nedeniyle 1,5 milyon maske, 18 bin 100 kilo dezenfektan dağıtılacak.

EN FAZLA ÖĞRENCİ GEBZE’DE
Kocaeli genelinde 6 Eylül itibariyle 1423 okulda, 18 bin 21 derslikte 403 bin 281 öğrenci ve 26 bin 795 öğretmen eğitim ve öğretime başlayacak. Gebze’de 85 bin 595, İzmit’te 69 bin 17, Darıca’da 47 bin 787, Körfez’de 35 bin 55, Gölcük’te 30 bin 857, Çayırova’da 30 bin 791, Kartepe’de 25 bin 677, Derince’de 25 bin 649, Başiskele’de 23 bin 760, Dilovası’nda 12 bin 897, Karamürsel’de 9 bin 866, Kandıra'da 6 bin 330 öğrenci okula gidecek.

DERSLİK BAŞINA 22 ÖĞRENCİ DÜŞÜYOR
Pandemi döneminde okullarda yapılan düzenleme ve yeni yapılan dersliklerle birlikte bu yıl ilçe ilçe derslik başına düşen öğrenci sayısı da belli oldu. İl ortalaması 22 öğrenci olan dersliklerde sınır değerin üzerine sadece 4 ilçe çıktı. En kalabalık sınıflar Darıca’da olurken, en az sayıda öğrencinin olduğu derslikler ise Kandıra’da. Derslik başına düşen öğrenci sayısı Darıca’da 29, Çayırova ve Dilovası’nda 27, Gebze’de 25, Körfez’de 22, Gölcük ve Derince’de 21, İzmit’te 20, Kartepe’de 19, Karamürsel ve Başiskele’ de 18, Kandıra’da ise 15.

SADECE 36 OKULDA İKİLİ EĞİTİM VAR
Kocaeli genelinde ortaöğretim okullarının tamamında tekli eğitim uygulanırken, 792 resmi ilkokul, ortaokul ve liselerden sadece 36’sında ikili eğitim verilmekte. Bu okulların sadece 13’ü aynı binayı kullanmakta. Okullar arasında ikili eğitim yapan okulların oranı yüzde 4,5 iken, öğrencilerin oranı ise yüzde 6,9. İkili eğitime giden öğrenci sayısı ise 22 bin 679. Kocaeli’de Başiskele, Kandıra, Karamürsel ve Körfez’de hiçbir okulda ikili eğitim uygulanmamakta.

11 BİN 490 ÖĞRENCİ OKULLARA TAŞINACAK
2021-2022 yılında taşımalı eğitim ile okullara gidecek öğrencilerin sayısı ise 11 bin 490. 403 bin 281 öğrencinin sadece yüzde 2,8’i taşımalı eğitim ile eğitim ve öğretime devam ediyor. Taşımalı eğitim ile 1485 yerleşim noktasından 11 bin 490 öğrenci 837 servis aracı ile 374 okula taşınacak. Taşımalı eğitimde en fazla öğrenci Kandıra’da. Kandıra’da bulunan öğrencilerin yüzde 47’si taşımalı eğitim ile eğitim görüyor.

1,5 MİLYON MASKE DAĞITILACAK
Pandemide yüz yüze eğitime geçmek için okulların hijyen kurallarını yerine getirip getirmediğini denetleyen ve belgelendiren Okulum Temiz Belgesi'ni milli eğitim dışı okullar haricinde 851’i resmi, 318’i özel okul olmak üzere toplam 1169 okul aldı. Devlet okullarına meslek liselerinde yapılan 1,5 milyon maske ve 18 bin 100 el dezenfektanı dağıtılacak. Ayrıca içerisinde 50 maske ve el dezenfektanı olan 25 bin hijyen çantası da öğretmenlere dağıtılacak.

VELİLERE DE AŞI ÖNERİLECEK
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından illere gönderilen salgın döneminde okulların açılması ile ilgili önlemler rehberinde de alınacak önlemler tek tek açıklandı. Genel tedbirler kısmında öğretmenler, eğitim personeli, kantin çalışanları ve öğrenci servis personellerinin tam doz aşılarının yapılmış olması önerildi. Öğrencilerle bir araya gelmesi zorunlu olan aşı olması öğretmen ve okul çalışanları haftada iki kez PCR testi yapacak. öğrencilerle aynı evin içinde yaşayanlara da tam doz aşılarını yapmaları önerilecek. Tüm okullarda öğrenci. Öğretmen ve personelin maske ihtiyacını Milli Eğitim Bakanlığı temin edecek.

İSTİSNALAR DIŞINDA MASKE TAKMAK ZORUNLU
Okul içerisinde ortak alanlarda, sınıflarda, öğretmen odalarında maske atık kutuları bulundurulacak ve günlük boşaltılacak. Öğrenci ve personelin hasta, temaslı ya da risklilik durumları Milli Eğitim bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasındaki entegrasyon yolu ile okullara bildirilecek. Seminer haftasında öğretmenlere enfeksiyon kontrolü ve okula giriş içeren eğitim verilecek. Tüm öğrenciler okula maske ile gelecek. Ancak gelişimsel sorunu olan veya maske takmakta zorlanan çocuklar istisna olabilecek. Maskeler çocuklar için uygun boyutta olacak. Maskenin nemlenmesine karşı okul içinde yedek maske sağlanacak.

ÖĞRETMENLER MASKEYİ ÇIKARMAYACAK
Maske takamayan çocuklar mümkünse yüz koruyucu takacak. Çok yakın temas gerektiğinde maske ile birlikte yüz koruyucu kullanılması istenecek. Öğretmenler diğer personeller aşılanma durumundan bağımsız olarak okul içinde sürekli maske takacak. Farklı sınıflarda ders veren öğretmenler ders arasında maske değiştirmeleri önerilecek. Öğretmen odaları ve diğer ortak alanlarda maske takmak zorunlu olacak. Yiyecek, içecek tüketimi mümkün olduğu kadar ayı zamanlarda ve mümkün olan en kısa zamanda tamamlanacak.

SINIFLAR HAVALANDIRILACAK
Ders sırasında mümkün olduğunca sınıf pencereleri açık tutulacak ve havalandırma sağlanacak. Teneffüslerde mümkün olduğu kadar öğrenciler açık havaya çıkartılacak ve sınıflar havalandırılacak. Ortak alanlarda pencereler sürekli açık olacak. havalandırmalar mümkün olan en düşük hızla çalışacak. Teneffüsler okulun fiziki yapısı ve mevcuduna göre farklı zamanlarda yapılabilecek. Teneffüslerde sosyal mesafeye önem verilecek. Oturma üzenleri tüm öğrencilerin aynı yöne bakacağı şekilde olacak.

VAKA ARTIŞINA GÖRE ÖNLEMLER DE SIKILAŞACAK
Vaka hızının ve bulaş riskinin yüksek olduğu ya da vaka sayısının ani yükselme görülen bölgelerde il ve ilçe sağlık müdürlükleri ile gerekli tedbirler alınacak. Yüksek sesle yapılan egzersizler mutlaka açık alanda, öğrenciler arasında 2 metre olacak şekilde yapılacak. Okul dışında ve evlerde öğrencilere egzersiz yapma özendirilecek. Beslenme farklı zamanlara yayılacak. Maskeler sadece sıvı alamı ve beslenmede çıkartılacak. Dersler 40 dakika olacak, temizlik sıklaştırılacak.









YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız