Kandıra'da Kaçak kazıda ortaya çıkmıştı… O bölge SİT alanı oldu!

10 Temmuz 2021 Saat: 07:13
Kandıra'da Kaçak kazıda ortaya çıkmıştı… O bölge SİT alanı oldu!
Kandıra Mancarlar Mahallesi, Türbe Mevkii'de kaçak kazılarda tarihi eserler bulunan bölge, 3.Derece SİT alanı ilan edildi.

Kandıra’da geçtiğimiz aylarda Mancarlar Mahallesi, Türbe Mevkii'de yapılan kaçak kazılarda bazı tarihi eserler bulunmuştu. Kaçak kazı yapan şahıslar hakkında soruşturma devam ederken, ortaya çıkan yapı kalıntıların tesciline ilişkin Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü çalışma başlattı.

Herhangi bir sit alanında bulunmayan, tescilsiz, şahıs mülkiyetinde ve hazine mülkiyetinde yer alan alanda gerçekleştirilen izinsiz kazı faaliyeti ve alanda yapılan survey çalışmaları sonucu hazırlanan uzman raporunda, duvar ve çatı kiremiti ağırlıklı yapı kalıntıları ile 12. ve 13. yüzyıllara tarihlendirilen sgrafitto tekniği ile yapıldığı belirtilen seramik parçalarının tespit edildi. Bölge “Mancarlar Türbe Mevkii III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak ilan edildi.

Alana ilişkin can ve mal güvenliği ile emniyet tedbirlerinin ilgili birimlerce alınmasına, kaçak kazı çukurlarının Müze Müdürlüğü denetiminde kapatılmasına, söz konusu alanda geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları olarak; Alana ilişkin Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlanıncaya kadar arkeolojik sit alanı ilan tarihinden önce varsa ruhsatı alınmış veya onaylanmış uygulama projelerinin değerlendirildikten sonra uygulama yapılabileceğine, sit alanı ilan tarihinden sonra alanda yapılacak uygulamalara ilişkin alınacak uygunluk görüşü ile uygulama yapılabileceğine, bu alanlarda, belediyesince veya valilikçe inşaat izni verilmeden önce, ilgili müze müdürlüğü uzmanları tarafından sondaj kazısı gerçekleştirilerek, sondaj sonuçlarının bu alanlarla ilgili, varsa kazı başkanının görüşleriyle birlikte müze müdürlüğünce koruma kuruluna iletilip kurul kararı alındıktan sonra uygulamaya geçilebileceğine, bu alanlarda, taş, toprak, kum vb. alınmamasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocaklarının açılmamasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzemenin dökülmemesine, alana ilişkin hazırlanacak Koruma Amaçlı İmar Planının hazırlanarak Kurula iletilmesine karar verildi.







YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız