Büyükşehir’den tıbbi bitkiler için ikinci fabrika

24 Haziran 2021 Saat: 06:56
Büyükşehir’den tıbbi bitkiler için ikinci fabrika
Büyükşehir Belediyesi'nin kırsal bölgelerde tarımsal kalkınmayı geliştirmek amacı ile yaptığı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler projesi kapsamında TÜBİTAK MAM’da kurulan ekstraksiyon fabrikasının ardından Başiskele’de Tesisi’nin yapımı başladı.

Tıbbi ve Aromatik Bitki yetiştiriciliği projesi ile köylerde katma değeri yüksek tarım ürünlerinin ekilmesine öncülük eden Büyükşehir Belediyesi bu bitkilerin ilaç sektöründe, takviye gıda ve kozmetik sektöründe kullanılması için ikinci tesisin kuruluşuna başladı. TÜBİTAK MAM tarafından kullanılan teknoloji ile Türkiye’de tek olan ekstraksiyon tesisi son teknoloji ile bitkilerin yağ ve ekstrasını çıkarırken, Başiskele’de bulunan Sebze ve Meyve Hali binasının yanına yapılacak olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Distilasyon Tesisi ise klasik yöntem kullanacak. Tesisin yer teslimi yapıldı, inşaat başladı. Tesis bir yıl içinde tamamlanacak.

14 MİLYONA MAL OLACAK
Büyükşehir Belediyesi tarafından 19 milyon TL muhammen bedelle çıkılan ihaleyi 14 milyon teklif ile Günker İnşaat aldı. Yer teslimi yapılan projede firma 5 bin metrekare kapalı, 13 bin metrekare açık alan dizayn edecek. Depolama alanlarının da yapılacağı tesisin 360 günde tamamlanması planlanıyor. 40 dönüm arazi üzerinde yapılacak olan fabrikanın yanında aynı zamanda yetiştirilecek diğer tıbbi ve aromatik bitkilerin Ar-Ge’sinin yapılacağı bir alan olacak.

SEKTÖRÜN TALEBİNİ ÜRETECEK
Günde 100 ton bitki işleme kapasitesine sahip olacak fabrikada üretim arttıkça makine ekipmanları da güçlendirilecek. İlk etapta 100 ton kapasite kullanılmayacak. Tesiste reel sektörün talepleri doğrultusunda üretimler yapılacak. Sektörün talep ettiği ürünler işlenecek. Kuru ve fitoaktif kimyasalların çıkartılması ile ilgili tüm üretim bu tesiste yapılacak. Yeni tesisin TÜBİTAK MAM’dan farkı klasik yöntemle bitkilerin yağını ve ekstresini çıkartacak.

ÜNİVERSİTE İLE ORTAK ÇALIŞMA
Büyükşehir Belediyesi fabrika dışında önümüzdeki günlerde Kocaeli Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte fakültenin yaklaşık 200 dönüm arazisine melisa, tıbbi nane ve biberiye dikimi yapacak. Ziraat Fakültesi öğrencileri için de önemli bir çalışma olan bitki ekimi için önümüzdeki günlerde tören gerçekleştirilecek. Burası bitki üretiminin dışında öğrencilerin eğitimine katkı verecek, Ar-GE çalışmalarının yapılmasını sağlayacak. Aynı zamanda fakültede bitki müzesi yapılacak.









YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız