TMMOB Kandıra Babaköy İçin Atakta

18 Eylül 2019 Saat: 07:28
TMMOB Kandıra Babaköy İçin Atakta
TMMOB Kocaeli İKK, Kandıra Babaköy’de açılması düşünülen taş ocağı bölgesinde çok önemli tarihi eserler olduğunun görüldüğünü belirterek, Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü’nü göreve davet etti

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Murat Kürekci bir basın açıklaması yaparak, taş ocağı açılmaya başlayan Kandıra Babaköy’de tarihi eserlerin çıktığı alanda ciddi bir araştırma yapılmasını istedi. Daha önce SİT alanı ilan edilen bölgede, taş ocağı alanının içinde yeni önemli tarihi bulgular olduğunun anlaşıldığını belirten Kürekci, “SİT alanı ilan edilen bölgenin her yönden genişletilerek yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir” dedi.

13 HEKTAR

Konuyla ilgili 2. kez Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü’ne başvuru yaptıklarını belirten Kürekci şunları söyledi: ‘’ ENDER ESERLER Bilindiği üzere bir kısmı ilimiz sınırlarından geçen Kuzey Marmara Otoyolu yapımı için Kandıra İlçesi Babaköy’de 13 hektar alanda taş ocağı açılması amacıyla binlerce ağaç kesilmiştir.

CİDDİYETLE İNCELENMEDİ

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulumuzca, Ağaç kesim işlemlerinin başlandığı bu yılın Haziran ayı başlarında, aynı bölgede Roma Dönemi’ne ait, yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen kayaya oyulmuş ve ender görülen lahit mezarlara rastlandığı ve başkaca mezar ve diğer tarihi eserlere rastlama olasılığı da ifade edilerek “maden ocağına yol yapım çalışmalarının durdurularak, çalışmaların Müze Müdürlüğü denetimine alınmasını ve tarihi eserlere rastlanan bahse konu alan ile çevresinin SİT alanı olarak tespit ve tescilinin yapılması hususunda” 14 Haziran 2019 tarihinde Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulmuştu.

BAŞVURU YAPILDI

Yine SİT alanı ile taş ocağı bölgesinin birbirinin devamı niteliğinde coğrafi bir alan bütünlüğü oluşturduğu gerçekliğiyle birlikte taş ocağı bölgesinin de ilan edilen 1. Derece SİT alanı ile aynı tarihi dokuda olma durumu yüksek olasılıktadır. SİT alanı ilan edilen bölgenin her yönden genişletilerek yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir.”









YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız