'Tarım alanlarımızı kaybediyoruz'

19 Ocak 2020 Saat: 01:33
'Tarım alanlarımızı kaybediyoruz'
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar önceki gün Mecliste kentimizin İlçe Ziraat Odası Başkanları ile bir araya geldi.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar önceki gün Mecliste kentimizin İlçe Ziraat Odası Başkanları ile bir araya geldi. Özellikle son yıllarda işlenen tarım alanlarının azaldığını belirten Akar, Türkiye’nin sanayi de lokomotifi olan Kocaeli’nin artık sanayiye doyduğunun altını çizerek verimli tarım alanlarının da kaybedildiğini belirtti.

ÇİFTÇİLERİMİZ YETERLİ DESTEĞİ ALMIYOR

İzmit, Gölcük, Derince, Kandıra, Karamürsel ve Gebze Ziraat Odası Başkanlarından oluşan heyet Mecliste muhalefet ve iktidar milletvekillerini ziyaret ederek taleplerini iletti. Başkanları odasında ağırlayan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, çiftçilerin yaşadıkları sıkıntıların farkında olduklarını belirterek bu konuda Mecliste yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan son yıllarda çiftçilerin yaşadığı sıkıntılara ilişkin kredi borçlarının yüksek faiz nedeni ile ödenemediğini, ziraat bankasından aldıkları kredilerin tamamının nakit olarak verilmemesinden dolayı çiftçinin yükünün hafiflemediğini söyledi. Çiftçilerin kredi borçlarını başka bankalardan alınan kredi ile kapatma durumunda kaldığını belirten Karaaslan, çifçilerin kredi borçlarını bu nedenlerle zamanında ödeyemediğini icra ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

 DESTEKLER TÜM İLÇELER DE AYNI OLMALI

Ziraat Odası Başkanları alan bazlı fındık desteklenmesinin sadece Kandıra İlçesindeki çiftçilere ödendiğine dikkat çekerek bu konuda yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini ve desteklerin tüm ilçelere verilmesini talep ettiklerini söyledi.  Çiftçilerin kullanmış oldukları mazottan ÖTV’nin kaldırılmasının çiftçilere bir nebze de olsa nefes aldıracağını belirten Başkanlar bu talepleri için tüm partilerden destek istediklerini söyledi.

15 YILDA 25 BİN HEKTAR TARIM ALANINI KAYBETTİK

Yıllardır çiftçilerin kullandığı mazottan ÖTV’nin kaldırılması gerektiğini CHP olarak dile getirdiklerini belirten CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar bu konuda Meclise getirdikleri Kanun Tekliflerinin AKP tarafından reddedildiğini söyledi. Akar Kocaeli’deki tarım alanlarına dikkat çekerek kentimizin toplam alanı 342 bin hektar, tarım alanımız 149 bin hektar, işlenen tarım alanlarımız ise 66 bin hektara kadar gerilemiştir. 2004 yılında işlenen tarım alanı 92 bin hektar iken 2018 yılı sonu itibari ile 66 bin hektar işlenen tarım alanı kalmıştır. Devlet olarak çiftçilere verilen destek her geçen yıl azalırken birçok verimli arazi taş ocaklarına, otoyollara, sanayiye feda edilmiş ve kaybedilmiştir dedi. Ziraat Odası Başkanlarının taleplerini CHP olarak her platformda dile getirdiklerini belirten Akar, Mecliste kendilerini ziyaret eden Başkanlara teşekkür etti.








YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız