Tahir Büyükakın Cedit için yetkiyi aldı

16 Ekim 2020 Saat: 01:32
Tahir Büyükakın Cedit için yetkiyi aldı
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Cedit Mahallesi’ndeki dönüşüm için Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a yetki verildi

Büyükşehir Belediyesinin Ekim ayı meclisi Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın başkanlığında toplandı. Mecliste 121 gündem maddesi karar bağlandı.

‘AZERBAYCAN’IN MESLESİ BİZİM MESELEMİZ’

Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Başkanı Bilal Dündar, meclis öncesi söz alarak “SEKA Park içindeki yer, Büyükşehir tarafından bizlere verilmiştir ve jest göstermişlerdir. Artık ülkeler arası bir konuma gelmiştir. 2012 yılında burasını bize veren önceki dönme Belediye Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu’na ve başkanım sizlere teşekkür ediyorum. Kocaeli bir ilktir. Kocaeli’de yapılan 177 faaliyet Azerbaycan basınında yer almıştır. Kartepe Belediye Başkanımız Derince Belediyemiz bizlere park vermişlerdir. 2018’de Körfez Belediyemizin şehit parkı açması bizleri gururlandırmıştır” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ise “Azerbaycan’ın meseleleri bizim meselemizdir” dedi.

GÜRSOY, ‘BAŞİSKELE’DEKİ MEZAT TAŞINSIN’

SP Grup Başkan Vekili Mustafa Gürsoy Başiskele’de bulunan balıkçı mezatının iş yapmamasından dolayı Ereğli’ye taşınması gerektiğini ifade ederek, “Çok fazla orda hizmet veren arkadaşlarımız yok. Genelde Ereğli’de gidiyorlar” diye konuştu. Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü konuyla ilgili söz alarak “Çok büyük bir ticari hareketlilik yok ama tekrar değerlendirilmesi lazım. Sahilde genişleme olursa otopark ihtiyacı da doğacaktır. Esnafı da mağdur etmeden iyi bir düzenleme yapılabilir” dedi.  Başkan Büyükakın ise “Çözüm üretilebilirse ortak bir karar verelim” dedi

KOÜ’YE YÜRÜYEN BANT GELİYOR

CHP Grup Başkan Vekili Engin Taşdemir, Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’ne gelen yaşlı ve engelli vatandaşların dik ve yorucu merdivenleri kullanmakta zorlandığını ifade ederek “Merdivenler hem dik hem de çok fazla basamak bulunuyor. Vatandaşlar çok sıkıntı çekmektedir. Tekerlekli sandalyeli hastaları için yürüyen bant yapılmasını talep ediyoruz” dedi. Konuyla ilgili otoparktan polikliniklere giden yürüyen bir merdiven ihalesi yapıldığı bilgisi verildi.

KESİLEN ELEKTİRİK VE TELEKOM KONUSU

Sık sık kesilen elektriklerle ilgili önerge sunan CHP’li Orhan Tanış, “Neden hala sık sık elektrikler kesilmektedir. Özel şirketlerde olan elektrik hizmeti neden bu kadar eksik kalıyor. Vatandaşlar elektrik şirketini aradığında muhatap bulamamaktadır” dedi. Büyükakın Tanış’a cevap vererek “Konuyu bizzat genel sekreterimiz takip ediyor. Hem elektrik idaresi hem de Telekom ile ilgili sahadan gelen şikayetleri bizzat iletiyorlar. Çözüm önerileri geliştiriyorlar. İZGAZ’la ilgili problemlerde de çözümler üretiyoruz. Gerektiğinde bakan beye kadar ulaşarak gerekli yatırımların yapılması için girişimlerde bulunuyoruz” diye konuştu.

HÜRRİYET, ‘YARI AÇIK PARK ALANI YAPMAK İSTİYORUM’

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Yürüyüş Yolu ile alakalı görüşmüştük sizinle. Sabri Yalım Parkı ilealakalı bir proje üzerinde çalıştığımızı size arzetmiştik. Orada yanan tekel duvarı var. Aslında kıymetli bir tarih ama ne yazıkki kıymetli tarihten haberi olmayan bir bilinç var. Merkezin kalbi denilecek bir nokta. Mevcut taş duvarkalıntısının modern bir ekle tamamlanarak kentsel yarı açık alana dönüştürerek nitelikli bir park haline dönüştürülmesi, geçici ticari faaliyetler, festivaller, konserlerin yapılacağı etkinliklerin yapılmasını istiyoruz. Geçenlerde duvarın yıkılması ile alakalı bir yazı geldi büyükşehirden. Sizden ricam bu konunun bir kez daha görüşülmesi. Eğer destek olacağım bir şey varsa ekibimle buna hazırım” dedi.

DOĞU KIŞLA İÇİN GÖRÜŞECEKLER

Hürriyet ayrıca Büyükakın’dan ikinci bir ricada bulunarak “Doğu Kışla Pazar alanında birçok sorun var. İki proje de reddedildi. Pazarcılar sizden de bizden de söz bekliyor eğer yetki verirseniz o yapıda ufak değişiklikler yaparak çözebiliriz. Bu konuya bir kez daha bakılmasını ricaediyorum. Balıkçıların yerde oluşturduğu kayganlaşmadan dolayı birçok kaza yaşandı. Pazarcılar arasında adil bir dağılım yapılmadığı, Pazar tezgahları arasında düzenli bir aralık bulunmadığı için büyük mağduriyet yaratıyor bu durum” dedi. Büyükakın ise “Pazarcılarla ilgili önerinizi pazarcılar odasıyla görüştük. Pazarcıların odası böyle bir şey istemiyoruz dedi. Tekrar değerlendirebiliriz. Birlikte bir toplantı yapabiliriz. Bütün tezgah mesafelerini pazarcılarla çalıştık. Tamamı onların talepleri ile oluşturuldu. Fikirleri değiştiyse tekrar değerlendiririz” dedi.

TEKEL BİNASI İÇİN YENİ BİR KARAR VERİLECEK

Sözlerini sürdüren Büyükakın, “Adil dağıtım konusuna gelince kendilerine gelince orada başka bir dağıtım kavgası olduğu söyleniyor. Pazarcılar odası başkanı ile bir toplantı yaparız” dedi. Hürriyet’in ricada bulunduğu tekel binası ile ilgili de konuşan Büyükakın, “Bildiğim kadarıyla statik bir problem var orada. Yapılan incelemelerde duvarın orada sağlam durmadığı ve bir an önce kaldırılması gerektiği sonucu çıktı. Bir bakılsın tekrar yapılması uygun mudur yoksa sağlamlaştırılması mı gerekir mimar arkadaşlarımız otursun görüşsün. Hatta mimarlar odasından arkadaşlarımız da katkı sağlasınlar. Şahsi kanaatim oradaki açıklık algısının kapatılmaması” dedi.

KOÇ,‘KENT PARKINA 40 MİLYON TL ZARAR VERİLDİ’

Çayırova Kent Parkıyla ilgili söz alan CHP’li Meclis Üyesi Halis Koç, “Süs havuzları tinercilerin saldırısına uğradı. Fayansları kırılmış. Milyonlarca lira ile yapılan trafo tinerciler tarafında yakılmış, kabloları çalınmış ve zaiyat görmüş. Belediyeye ait bir dükkan ise yakılmış. Belediyeye ait dükkanlarının üçte ikisinin camları kırılmış. Yüklenici firma yüzünden duvarlar çatlamış. 40 Milyon 500 TL zarar görmüş yaptığımız tespitlere göre. 500 Bin TL masraf yapılması gerekiyor bu yakılan yıkılan yerler için. Diğer yerlerin yapımı için de 7 Milyon TL gerekiyor. Çayırova Kent Parkı’na verilen toplam zarar 40 Milyon 500 TL’dir. Meclis toplantılarında sürekli dile getirdik ancak hiçbir önlem alınmadı” dedi.

ÇİFTÇİ,‘HALİS BEY MECLİSİ OYALIYOR’

Konuyla ilgili söz alan Çayıroava Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, “Evet bu konuyu defalarca gündeme getirdi bizler de ona gerekli açıklamayı yaptık. Bu park açıldığı günden bu yana faaliyetlerine devam ediyor. Pandemiden dolayı belirli hizmetlere kısıtlamalar getirdik. Kent parkta müteahhidin göremediği eksik işler var. Yan müteahhidin işleri hala devam ediyor. Halis Bey’in gösterdiği fotoğraflar 3. şahıslara satılan dükkanlar. Belli başlı noktalarda mütabakat sağlanamadı diye işi farklı bir hususa koymuş değiliz. Buranın hareketlenmesi için çalışma yaptık geçen hafta dükkanların kiralanması sürecini başlattık. Halis Bey hem Büyükşehir’in hem Çayırova meclisinin zamanını çalıyor. Kamuoyunu yanlış bilgilendirme ve algı oluşası için konuyu farklı yerlere taşıyor” dedi.

CEDİT’İN DEVRİ GERÇEKLEŞTİ

İzmit Belediyesi önceki dönem Belediye Başkanı Nevzat Doğan döneminde gündeme gelen Cedit Mahallesi kentsel dönüşümünü İzmit Belediyesi geçtiğimiz aylarda büyükşehir belediyesine devretmek istediğini açıklamıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın ve Cumhur İttifakı üyeleri de sık sık Başkan Hürriyet’e ‘Yapamayacaksanız devredin’ uyarılarından bulunuyordu. Maliyetli olması sebebiyle Büyükşehir’e devredilmesi planlanan ve komisyonda olan Cedit Mahallesi kentsel dönüşümü için Başkan Büyükakına yetki verildi. Cedit kentsel dönüşümünü ile artık büyükşehir belediyesi ilgilenecek.

MİLLET BAHÇESİNE LUNAPARK TARTIŞMASI

Darıca Bağlarbaşı Mahallesi, Darıca Millet Bahçesi, 2603 ada, 2 parsel üzerindeki alanın lunapark faaliyetlerinde kullanılmak üzere, on yıl süre ile kiralanmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın’a yetki verilmesi maddesiyle ilgili konuşan Büyükakın, “Belediye neden bir lunapark yapsın bu bizim uzmanlık alanımız değil. İhaleye çıkılacak istekliler olursa gelip yapar. Plana itiraz ediyorsanız komisyona havale edebiliriz. Komisyon kararında hata yok. Millet bahçesi olması için millet Bahçesi’ndeki işletmelerin illa büyükşehir tarafından mı işletilmesi lazım?” dedi. CHP Grup Başkan Vekili Engin Taşdemir, “Bahsettiğiniz şekilde komisyona ihale edilecekse edelim” diye konuştu. Madde oy çokluğu ile kabul edildi.

TANIŞ, ‘YOLLARDA BÜYÜK FARKLAR OLUŞACAK’

Derince Deniz Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi ile Liman Otoban Bağlantı Yolu arasında kalan 16,2 hektarlık alana ilişkin imar plan değişikliği maddesine CHP muhalefet şerhi koydu. CHP’li Orhan Tanış, “Bu bölgede devlet demir yolları lojmanlarının bulunduğu alan konut alanı olarak belirlenmiş. Resmi kurum alanlarında da lojman yapılabildiği için burası resmi kurum alan çevriliyor. Emsal 2 ve 5 kat bir yapılaşma öngörülüyor. Yüzde 35 ticaret yüzde 65 konut alanı düşünülüyor. Doğu batı kuzey güney istikametinden 15 metrelik yol konmakta. Alandaki parsel büyüklüğü 330 metrekare civarında. Taslakta iç yollar 6 ve 7 metre olarak kalıyor. Bu bölgede böyle bir plan yapıldığında minimum 5 maksimum 7 kat yapılaşma öngörüldüğünde 6 ve 7 metrelik yoları mutlaka genişletmek gerekiyor. Bu sorunun şimdi çözülmesi gerekiyor. 15 metrelik yolacepheli adalarla 6-7 metrelik yol cepheli alanlarda büyük farklar oluşacak” dedi.

AYGÜN, ‘VATANDAŞTAN ONAY ALDIK’

Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, “Derince’nin en eski mahallesi. Göreve geldiğimizde bölge insanıyla toplantılar yaptık. Kentsel dönüşüm yerine kentsel yenilenmeye karar verdik. Oradaki eski binaların yapılması gerektiğini insanlara anlattık onlar da kabul ettiler. Başka türlü yenilenme olmaz. Vatandaş kendi evini yaparak cebinden para çıkmadan vatandaşın sorununu çözmek için onların verdiği bilgiler ile bu sonuca varabildik” dedi. AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Soydabaş,“7 metrelik yolları koruduk vatandaşın mülküne daha fazla müdahale etmemek için” şeklinde konuştu.

BÜYÜKAKIN, ‘YENİLİKÇİ BİR ÇÖZÜM’

Başkan Büyükakın ise “Burası benim de doğup büyüdüğüm mahalle. Mükemmelim peşinde koşarken bazen iyiden de oluruz. Eski yerleşim alanlarında yenilenme istiyorsanız emsal artışı da vermeniz gerekiyor. Yoğun nüfus olacağı için sosyal alanlarda da sıkıntı yaşanır. Bu yenilikçi ve ilave yoğunluk getirmeyecek bir çözüm. Detaylı dinlediğimde içime sindi. Buranın riski akan ilan edilmesi de söz konusu.İnsanlar yenilemek istediğinde yenileyemiyorlar. Bu uygulamanın kentin diğer yerlerinde örnek olacağını düşünüyorum. 1/1000’lik planlar yapıldığında daminimal eksiklikler düzeltilir” dedi. Muhalefetin şerhinin olduğu madde oy çokluğu ile kabul edildi.

‘OKULLAR 5 KAT OLMAMALI’

Gebze Hacıhalil Mahallesi’nde yapılacak imar planı değişikliği ile ilgili söz alan CHP’li Tanış, “Milli eğitim hatalı uygulamada diretiyor. 5 atlı ilkokul alanı olmaz. 7-8 yaşında çocukların fiziki yapılarıyla 5. Kattan 120 basamak inmeleri teneffüse çıkmaları tekrar derse girmeleri çok mümkün değil. Allah korusun herhangi bir acil durumda bu çocukları nasıl aşağıya indireceğiz. Verilen bonuslarla okul alanlarını beton alanlarına dönüştürüyoruz.  Biz güzel okullarda okuduk ama çocuklarımızı beton yığınlarına mahkum ediyoruz. Kaynaklarınızı bu alana kaydırıp çocuklarımıza daha güzel alanlar sağlamamız gerekiyor” dedi.

ESKİ YENİ HÜKÜMET TARTIŞMASI

Büyükakın ise bu maddeyle ilgili “Size katılıyorum ama burada kamulaştırma yapmamız gerekiyor bu mümkün değil” dedi. CHP’li Engin Taşdemir ise “Hep size katılıyorum diyorsunuz ama bizden yana oy kullanmıyorsunuz. Bir kere de şerh koyun bizim gibi” dedi. Büyükakın Taşdemir’e cevap vererek “Evet ben doğru oy kullanacağım ve evet vereceğim bu maddeye” dedi. Büyükakın, Tanış’ın okulların eski halinin daha iyi olduğuna ilişkin yorumuna ise , “Eğer öyle olsaydı bu ülkenin yönetimini bize vermezlerdi. Kişi başına derslik sayısı, hastanelerin geldiği durumu hepimiz biliyoruz” dedi. Tanış ise “Sağlık ve eğitim konusunda ülke iyi durumda değil. Vatandaşın çektiği sıkıntılara baktığımız zaman başka bir resim görüyoruz” dedi. Madde oy çokluğu ile kabul edildi. 









YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız