Kandıra esnafı pandemi sürecini rahat atlattı

25 Kasım 2020 Saat: 23:00
Kandıra esnafı pandemi sürecini rahat atlattı
Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Gödek, ilçe esnafının devletin desteğiyle pandemi sürecini sorunsuz atlattığını söyledi.

Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Gödek, ilçe esnafının pandemi sürecini devletin de desteğiyle en az sıkıntıyla geçirdiğini söylüyor. İlçede en çok etkilenen sektörün kahvehaneler, okul servisleri, kafe gibi eğlence mekanları olduğunu kaydeden Başkan Gödek, bu süreçte tasarrufa girerek, ekonomisine dikkat eden esnafların zorlanmadan hayatına devam ettiğini ifade ediyor. Gödek, ayrıca oda üyelik aidatlarına da yapılandırma imkanı geldiğini hatırlatarak, esnafları bu konuda duyarlı olmaya davet ediyor.

DESTEK KREDİSİNDEN FAYDALANAN ESNAF SAYISI AZ

Kandıra’da esnaf destek kredisinden faydalanan ortak sayısının yüzde 20’yi bulmadığını söyleyen Gödek, “Pandeminin etkisi tüm dünyayı sardığı gibi ülkemizi de olumsuz etkiledi. Devletimiz esnafı rahatlatmaya yönelik gerekli önlemleri alırken, ilçemizde günün şartlarına ayak uyduran, kanaatkâr olan, işine duyarlı olup piyasayı takip eden esnaflarımız bu süreci rahat atlattı. Bizler de Hazine ve Maliye Bakanlığımızın esnafa destek paketi ile esnaflarımızın yanında olduk. Kooperatifimize kayıtlı 900-1000 arasında ortağımız bulunurken, bu süreçte bu olumsuzluklara rağmen esnaf destek kredisinden faydalanan ortaklarımızın oranı yüzde 20 bile değil” açıklamalarında bulundu.

400’E YAKIN ESNAF 25 BİN LİRA KREDİ KULLANDI

Esnafa verdikleri desteklerden bahseden Gödek, Devletimizin destekleri esnafımızın imdadına yetişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı faiz destekli kredisinden yararlanarak yüzde 4.5 faizli 25 bin lira kredi kullanan esnafımız, 36 ay vadeli kredi için 6 aya kadar ödeme yapmadı. Kandıra’da 400'e yakın esnafımıza 25 bin lira kredi kullandırdık. Esnaflarımızın kredilerini düzenli ödemeleri sayesinde kooperatifimizin kredi kullandırma limiti de 200 bine çıktı. Ayrıca 300 bin liraya kadar da ticari kredi veriyoruz. Araç alımlarında 7 yıl, iş yeri alımlarında 10 yıla kadar vade imkanı sağlıyoruz. Ortaklarımızın kooperatifimize sahip çıkması en üst limiti vermemize vesile oluyor. Ödemelerini düzenli yapan tüm esnaflarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

BORCUNU FAİZSİZ ÖDEDİLER

Sözlerini sürdüren Gödek, “Ayrıca bu süreçte Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği, Haziran ayında borcu takibe düşen ortaklara yeni bir düzenleme yaparak yapılandırma getirdi. Asıl borcu peşin ödeyen ortakların gecikme faizleri silinirken, 24 ay taksitle yapılandırma talep eden ortaklara yapılandırma tarihinden itibaren %10 faiz oranı üzerinden 24 aylık basit faiz hesaplandı. Kandıra’da bu imkandan faydalanabilecek 90 ortağımız varken 32 ortağımız ödemesini peşin yaparak faizsiz borcunu ödedi. 28 ortağımız ise ödemesini 24 ay taksitlendirdi. Diğer borçlu ortaklarımız ise maalesef bu imkana kayıtsız kaldı. Kendileri mağdur olsa da bu süreçte kendilerine ulaşamadık. Samimi olup, çekinmeden kooperatifimize başvursalardı onların da sorunlarına çözüm üretmek isterdik. Bu esnaflarımıza dikkatli olmalarını ve borçlarını geciktirmeden ödemelerini tavsiye ediyoruz" dedi. 

ÜYELİK AİDATLARINA YAPILANDIRMA İMKANI

Aynı zamanda Kandıra Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı olan Ahmet Gödek, odaya olan aidat borçlarına da yapılandırma geldiğini duyurarak, “Kamu borçlarında yapılandırmaya gidildiği gibi geçimini sadece aidatlarla sağlayan odamızda da yapılandırma süreci başladı. Odaya olan borçlar da kamu alacağı kapsamında nitelendiriliyor. Bu sebeple esnafımızın bu aidatları bu aydan itibaren odamıza ödediği takdirde faizleri silinecek. Ödeme yapmadıkları taktirde hukuksal süreç başlayacak. Ödenecek tutar çok düşük oluğu için hukuksal sürece bırakırlarsa esnafımızı zora sokabilir. Bu konuda da esnafımızı duyarlı olmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

PANDEMİNİN ETKİSİ YÜZDE 10 

“Kandıra'da yaşamına, ekonomisine dikkat eden esnaflarımız bu süreçte zorlanmadan hayatını sürdürürken, pandemi süreci öncesinde de sıkıntıları olan esnaflarımız maalesef kendi hatalarını devletimize suç atarak örtmeye çalışıyor. Kandıra’da pandeminin etkisinin yüzde 10 olduğunu söylediğimde bazı tepkiler görüyorum. İşini hassasiyetle yapan esnaflarımız yolu öyle böyle kat ediyor. Devletimiz her zaman yanımızda. Bizler banka ve esnaf arasında bir köprüyüz. Devletimizin bu süreçte esnafımıza verdiği destekler veli nimet. İyi niyetli olarak, devletimizle birlikte omuz omuza verip bu sıkıntıların üstesinden geleceğimize inanıyorum. Umarım kısa sürede bu süreci hayırlısıyla atlatarak eski günlerimize geri döneriz" ifadelerini kullandı. 







YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız