Kandıra’da bulunan bir mağarada binlerce yıllık tarih yatıyor

14 Eylül 2020 Saat: 23:54
Kandıra’da bulunan bir mağarada binlerce yıllık tarih yatıyor
Kandıra Yağbolu mevkiindeki Helenistik döneme ait eserlerin defineciler tarafından talan edilmesine izin vermemek için bölge güvenlik kamerası ile koruma altına alındı. Bölgede gerekli çalışmaların yapılıp turizme açılması isteniyor.

Demir korkuluklar ardında binlerce yıllık tarih yatıyor. Kandıra’ya yaklaşık 12 kilometre uzaklıktaki Hacılar Mahallesi Yağbolu mevkiindeki Helenistik dönemine ait tarihi eserlerin defineciler tarafından talan edilmemesi için bölge 24 saat boyunca kamera ile kontrol ediliyor. Yağbolu Mağara mevkiinde definecilerin sık sık faaliyet içinde bulunması üzerine Kocaeli Müze Müdürlüğü bölgede yaklaşık bir yıl önce bir çalışma başlattı.

SİT ALANI İLAN EDİLDİ
Zengin su kaynağının da çıktığı mağara bölgesinde bilirkişi tarafından yapılan incelemede Helenistik döneme ait çok sayıda tarihi eser bulundu. Bunun üzerine bölge 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edildi. Sit alanı ilan edilen bölgede yaklaşık 6 ay boyunca 24 saat boyunca jandarma nöbet tuttu. Müze Müdürlüğü’nün ilk çalışmasında yarım metre genişliğindeki daracık bir tünelden girilebilen mağara içinde Helenistik dönemine ait Kybele kabartmalı sunak ve bu sunağın yakınlarında 5 adet daha sunak tespit edildi.

24 SAAT KAMERA TAKİBİ
Mağara içinde 2 adet sağlama yakın Helenistik döneme ait kandili de bulundu. Sunak ve çevredeki çanak çömleklerden mağaranın Neolitik döneme kadar uzandığı anlaşıldı. Tespit edilen Kybele ve diğer sunaklardan buranın bir kült alanı olduğu tahmin ediliyor. İlk çalışmanın ardından binlerce yıllık tarihi eserlerin yer aldığı mağaranın girişi definecilere karşı demir korkuluklarla kapatılıp bölgeye de kameralar yerleştirildi. Bölge 7 gün 24 saat boyunca kamera ile kontrol altına alınırken bölge sakinleri mağaranın kilometrelerce uzunlukta olduğunu belirtiyor.

TURİSTLER AKIN EDER…
Bölgede yaşayanlar, “Uzun yıllardır defineciler buralara geliyordu. Büyük mağaranın bulunduğu alanda çok sayıda kaçak kazı yapılmış. Müze Müdürlüğü tarafından ilk çalışma yapılan yer ise büyük mağaranın 20-30 metre aşağısında. Defineciler burayı daha önceden keşfettiler mi bilmiyoruz. Halen binlerce yıllık tarihi demir korkuluklar arkasında bulunuyor. Yetkililerden bir an önce çalışma başlatıp bölgenin turizme açılmasını istiyoruz. Aynı şekilde buraya sadece 1 kilometre uzaklıktaki Taşanbar bölgesinde de Roma döneminden kalma eserler bulunuyor. Gerekli çalışma yapılırsa bu bölgeye çok sayıda turist akın eder, bundan da bizler kazançlı çıkarız” dedi.









YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız