Kandıra Belediyesinden Yazlıkçılara işgal cezası

29 Eylül 2020 Saat: 08:08
Kandıra Belediyesinden Yazlıkçılara işgal cezası
Kandıra Belediyesi Kerpe bölgesinde bulunan sitelerin otopark ve çocuk parkı yaptıkları yeşil alanlardan geriye dönük ecrimisil bedelleri almaya başladı. 30-400 bin TL arasında değişen ecrimisil bedelleri site sakinleri şoke etti.

Kandıra Belediyesi Kerpe’de uzun yıllar önce yapılan sitelerin park ve otopark amaçlı kullandıkları yeşil alanlardan ecrimisil almaya başladı. Sitelerin işgal ettikleri alanların metrekaresine göre ecrimisil bedeli alan belediye, sitelerin kamusal alan olan yerlerin çevresine çektiği tel örgüleri kaldırmaması halinde her yıl ecrimisil ücreti alacak. Belediyenin geçmişe dönük Kerpe’nin en büyük sitesi olan Çamlıbel sitesine 400 bin, Ecem Sitesine 180 bin, Okan sitesine ise 30 bin TL ecrimisil kestiği öğrenildi.

BELEDİYE HİZMET GETİRMEDİ
Kandıra Belediyesi Encümeninde alınan karar ile Kerpe bölgesinde yapılan sitelerin tapuda yeşil alan ve park alanı olarak görülen yerlerin etrafını çevirerek içinde park ve otopark yapmaları nedeniyle gelen vatandaş şikayetleri üzerine harekete geçti. Belediye kamusal alanın içinde park ve otopark yapılması karşısında sitelere büyük ecrimisil bedelleri belirledi. Sitelerde oturan hak sahipleri; belediyenin bölgeye yapması gereken park ve otopark yatırımlarını yapmaması nedeniyle site yönetimlerinin böyle bir çareye başvurduklarını belirttiler.

YOLA TERK EDİLEN ALANDA YAPTIK
Site sakinleri arsalarında yapılan evlerden yol ve yeşil alana yapılan terklerden oluşan yeşil alanı kullanarak otopark ve çocuk parkı yaptıklarını belirttiler. Belediyenin uzun yıllardır sitelerin olduğu bölgelerde çocuk parkı ve park yapmaması nedeniyle böyle bir yönteme başvurduklarını belirten hak sahipleri, evlerinin önünde bulunan alanın çevresini tel örgülerle çevirerek kendi çocuk parkı ve otoparklarını yaptıklarını aktardılar.

YILLARCA ALINMADI
Yıllardır kullandıkları alandan bugüne kadar ecrimisil alınmadığını söyleyen site sakinleri şimdi belediyenin geçmişe yönelik bedel aldığını ve tel örgüleri kaldırıp alanı tüm vatandaşlara açmamaları halinde ise her yıl metrekareye göre ecrimisil bedeli alınacağını belirtti. Çamlıbel, Ecem ve Okan sitelerinin sakinleri; belediyenin ecrimisil ücretlerini düşük tutarak oluşturdukları alanların kullanımına dokunmamasını istedi.

KALDIRMAZLARSA ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan ise belediyenin kendi alanında yapılan işgalin bedelini aldığını belirtti. Kamuya ait olan bir alanın kişiler tarafından kullanılmasının doğru olmadığını söyleyen Turan, “Biz vatandaşların kullandığı alanın ücretini alıyoruz. Siteler tel örgü ile çevirdikleri yerlerin tel örgülerini kaldırmaları halinde bu bedel bundan sonra alınmayacaktır. Ancak kaldırmazlarsa her yıl ecrimisil bedeli alacağız” dedi.

ECRİMİSİL NEDİR?
Haksız işgal tazminatı olarak da tanımlanan ecrimisil, bir malın veya taşınmazın sahibinin ya da idarenin rızası dışında kullanılması anlamına gelir. Haksız işgal tazminatı (ecrimisil) mal sahibinin zarara uğrayıp uğramadığı veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın talep edilen tazminattır. Ağırlıklı olarak devlete, kamuya ait işgal edilen araziler için belirlenen miktarda ecrimisil tazminatı tahsil edilir.









YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız