Başkan Durmuş, “Esnaf biterse ülke de biter”

29 Kasım 2020 Saat: 23:44
Başkan Durmuş, “Esnaf biterse ülke de biter”
Alınan yeni tedbirlerle kepenk kapatacak duruma gelen esnafa hükümetten destek isteyen KESOB Başkanı Durmuş, “Esnaf biterse ülke de biter” dedi

Büyükşehir Belediyesi, pandemi sürecinde büyük bir ekonomik sıkıntı çeken şehir içi ulaşım esnaflarına 17.5 milyonluk bir destek paketi sunmuştu. Bu destek minibüsçü ve otobüsçü esnafına soluk aldırmıştı. Büyükşehir Belediyesi, ikinci destek paketini de şimdi esnafa yapıyor. Pandemi sürecinde alınan tedbirler sonrasında iş yerleri kapanan ve büyük bir ekonomik sıkıntı yaşayan esnafa destek olmak için kolları sıvadı. Büyükşehir ekipleri, 20 milyon liralık destek paketi içeriği ve yasal düzenlemeler noktasında çalışmalara başladı.

“ESNAFI DÜŞÜNÜYORUZ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, esnafa destek çıkacakları müjdesini geçtiğimiz günlerde yapılan kasım ayı meclis toplantısında duyurmuştu. Pandemi dolayısıyla zor zamanlar geçiren esnafı düşündüklerini ifade eden Büyükakın, “Esnafa yapacağımız destek ile ilgili olarak ekiplerimiz ve hukukçularımız çalışıyor. Öngörülen destek 20 milyon TL tutarında” açıklamasında bulunmuştu.

“MÜTEŞEKKİR KALIRIZ”
Büyükşehir Belediyesi’nin destek paketini değerlendiren Kocaeli Esnaf Odaları Birliği Başkanı Kadir Durmuş yaptığı açıklamada, “Çok güzel bir çalışma. 20 milyon liralık destek çıkarsa Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok müteşekkir kalırız. Önce görüşmelerin bitmesi lazım, bize şu anda somut bir şey gelmedi. Belediye kendi içerisinde şablonu hazırladığında hangi sektörlere öncelik verilmesi yönünde görüşümüzü sorarsa biz gerekli bilgilendirmeyi yaparız.

LOKANTACILAR VE KANTİNCİLER
Bu destek esnafı rahatlatır, herkes sıkıntıda. Özellikle kahveci, lokantacı ve kantin işletmecileri esnafı çok zor durumdalar. Diğer esnaflar da sıkıntıda ama bu 3 sektörü ilk üçte sayabilirim. Destek çok güzel olur, yara derin ama en azından yaraya bir merhem sürülür” dedi.

“VERGİDEN MUAF TUTULSUN”
Başkan Durmuş, Büyükşehir Belediyesi’nin vereceği 20 milyonluk destek açıklamasının dışında esnafın durumuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından da bir açıklama yaptı. Durmuş, “Esnaf ve sanatkarlarımız ülkemizin omuriliği, belkemiğidir. Esnaf ve sanatkarlar olmadan olmaz. Esnaf, kendisine ait SGK, yani BAĞKUR primi ile 2020 yılı gelir vergisinden muaf tutulmalı.

“KİRA DESTEĞİ VERİLMELİ”
Bir gelire sahip olamayacağından her ay evini geçindirilebilecek kadar asgari ücret karşılıksız şekilde nakdi yardım olarak verilmeli. İş yeri kapalı esnafa makul kira desteği verilmeli. Kapalı olan iş yerlerinde su, elektrik, doğalgaz kullanmadığı ve ortalama fatura yöntemi adil olmadığı için bu girdilerden dolayı herhangi bir fatura ibraz edilmemeli.

“YOKSA ESNAF BİTECEK”
Krediler ertelenmeli. Yeni yapılandırma 72 ay olmalı, taksitler 2021 yılının ikinci çeyreğinde başlamalı. Çalışamayan servis araçlarımızın trafik sigortası, muayene ve kasko bedelleri ertelenmeli. İşletmelere kapanan ve kısıtlı olarak çalışan esnafımıza hibe ve faizsiz yeni kredi verilmeli. Bakanlık ve hükümetimizden acil taleplerimiz bunlardır. Yoksa esnaf bitecek, esnaf biterse ülke biter” ifadelerini kullandı.









YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız